Hankkeen koordinaattori

maanantai 19. lokakuuta 2015

Kuulumisia romaniasiain neuvottelupäiviltä Mikkelistä 8.–9.9.2015



Romanikentällä tapahtuu tällä hetkellä paljon: esimerkiksi Oulussa on iso hanke Opinportailla, samoin valtakunnallista työtä tehdään paljon ja onhan Kainuukin nyt saanut oman hankkeen. Kuulun alueelliseen romaniasiain neuvottelukuntaan ja pääsin sitä kautta osallistumaan valtakunnallisille romaniasiainneuvottelupäiville Mikkeliin. Kerron seuraavassa lyhyesti, mitkä asiat jäivät kaksipäiväisestä seminaarista mieleeni.


Neuvottelupäivien teemana oli tänä vuonna "Taide, kulttuuri ja hyvinvointi - romanikulttuuri näkyväksi". Myös romanien osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan oli keskustelujen aiheena. Keskustelua käytiin myös Romanipoliittisesta ohjelmasta ROMPOsta ja sen käytöstä.


 




 


1. Taide voi yhdistää romaneja valtaväestöön. Maarit Niiniluoto kertoi romanitaiteilijoista. Taide on ollut ja on yksi keino tuoda omia arvoja ja itseä näkyväksi toisille. Esimerkiksi Toivo Kärki ja Olavi Virta mahdollistivat romanillaulajien pääsemisen levylaulajiksi. Taisto Tammi, Markus Allan ja Anneli Sari nousivat 1960-luvulla kansansuosioon. Oman identiteetin säilyttämistä korosti myös Väinö Lindberg puhuessaan siitä, kuinka käsityöperinne säilyttää kulttuuria.


2. Myös romanit voivat hakea taiteilija-apurahoja esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksesta ja Majaoja-säätiöstä.


3. Romanipolitiikan ajankohtaiskatsauksessa kerrottiin, että valtakunnallisia hankkeita on tulossa. Suomen romanipoliittiiseen ohjelmaan (ROMPO) ja sen toteuttamiseen on haettu rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta, ja samoin DIAK on aloittamassa hankkeen, jossa on mukana 10 kuntaa. Nämä vaikuttavat myös paikalliseen romanityöhön.


 


 


 




 


Terveisin Ramona







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.